PÓŁKRUCHY PLACEK Z OWOCAMI

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 1 godziny

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<p><em>Ciasto:</em></p>
<ul>
<li>0,5 kg mąki pszennej</li>
<li>mała paczka proszku do pieczenia</li>
<li>15 dkg cukru</li>
<li>20 dkg tłuszczu (masła lub margaryny)</li>
<li>2 jajka</li>
<li>5-6 łyżek śmietany</li>
</ul>
<p><em>Nadzienie:</em></p>
<ul>
<li>1 kg jabłek lub innych owoców sezonowych (rabarbar, śliwki, itp.)</li>
<li>3 łyżki cukru (lub więcej jeśli ktoś lubi słodsze ciasta)</li>
<li>1 łyżka masła</li>
<li>pół łyżeczki cynamonu</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do sypkich składników dodać tłuszcz i całość dokładnie posiekać. Zrobić dołek pośrodku i dodać jajka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, podsypując mąką - jeżeli zajdzie potrzeba. Prostokątną blachę wysmarować masłem i bułką tartą, bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Włożyć do nagrzanego do 180stC piekarnika i piec, aż się zrumieni (około 25 minut). 
W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, włożyć do garnka, dodać masło, cukier i cynamon. Podsmażyć całość, często mieszając, aż jabłka zmiękną. Zostawić do wystudzenia.
Gdy placek się upiecze należy go wyjąć, posypać bułką tartą i wyłożyć na wierzch jabłka (mogą być ciepłe). Na jabłka należy wyłożyć drugą połowę ciasta. Można je rozwałkować, rozkruszyć lub zrobić ozdobną kratkę na cieście. Włożyć do piekarnika na następne 25-30 minut, aż wierzch się zrumieni. Jeszcze ciepłe ciasto należy posypać cukrem pudrem. 
 
Tłuszcz do ciasta powinien mieć temperaturę pokojową. Wyjęty prosto z lodówki nie łączy się zbyt dobrze z resztą składników. 
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen