Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>25 dkg cukinii</li>
<li>25 dkg surowych ziemniaków </li>
<li>2 jajka</li>
<li>4 łyżki mąki (pszennej, ziemniaczanej lub kukurydzianej)</li>
<li>po 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, natki pietruszki i koperku</li>
<li>sól, pieprz, ostra papryka</li>
<li>olej do smażenia</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, lekko osolić i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć i wylać nadmiar soku. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce.
Do miski wrzucić cukinię i ziemniaki, dodać jajka, mąkę i posiekaną zieleninę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto formując małe placki i smażyć z obu stron, aż placki się zrumienią.
Placki można zrobić z samej cukinii, wtedy trzeba jej dać 2 razy więcej. Bardzo interesująca i aromatyczna alternatywa dla placków ziemniaczanych.