PLACKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 20 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>25 dkg cukinii</li>
<li>25 dkg surowych ziemniaków&nbsp;</li>
<li>2 jajka</li>
<li>4 łyżki mąki (pszennej, ziemniaczanej lub kukurydzianej)</li>
<li>po 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, natki pietruszki i koperku</li>
<li>sól, pieprz, ostra papryka</li>
<li>olej do smażenia</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, lekko osolić i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć i wylać nadmiar soku. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce.
 
Do miski wrzucić cukinię i ziemniaki, dodać jajka, mąkę i posiekaną zieleninę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto formując małe placki i smażyć z obu stron, aż placki się zrumienią. 
 
Placki można zrobić z samej cukinii, wtedy trzeba jej dać 2 razy więcej. Bardzo interesująca i aromatyczna alternatywa dla placków ziemniaczanych.
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen