Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>2 kg świeżych ogórków</li>
<li>1l przegotowanej wody</li>
<li>1 łyżka soli</li>
<li>koper</li>
<li>3 ząbki czosnku</li>
<li>kawałek korzenia chrzanu</li>
<li>liść wiśni lub czarnej porzeczki</li>
</ul>
<p> </p>
Sposób przygotowania:
Do 1l przegotowanej wody wsypujemy sól i mieszamy, aż się rozpuści.
Ogórki układamy dość ciasno w litrowym słoiku, ciemną częścią do dołu. Gdy słoik jest już pełen, pomiędzy ogórki wciskamy obrane ząbki czosnku, podzielony na kawałki korzeń chrzanu, liście z drzewa wiśni lub krzaku porzeczki oraz całe pędy kopru. Do tak przygotowanego słoika wlewamy zimną zalewę.
Ogórki małosolne to z pewnością smakołyk sezonowy, znakomicie komponujący się np. z daniami z grilla, czy ze smalcem. Najlepiej smakują oczywiście te, zebrane z własnego ogródka - chrupiące, twarde. Warto spróbować jak smakuje we własnym wykonaniu. UWAGA: Aby przyspieszyć kiszenie ogórków, najlepiej - przed ułożeniem ich w słoikach, obciąć im oba końce.