Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>3 kolorowe papryki</li>
<li>jedna cukinia</li>
<li>puszka pomidorów krojonych</li>
<li>20 dkg pieczarek</li>
<li>1 duża cebula</li>
<li>kiełbasa</li>
<li>majeranek, zioła prowansalskie</li>
<li>sól, pieprz, słodka papryka </li>
<li>sos tabasco do smaku</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Paprykę pokroić wzdłuż w paski, pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cukinię i kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, cebulę dość drobno.
W garnku rozgrzać olej i wrzucić do niego cebulę i kiełbasę. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Wtedy do garnka wrzucić pomidory, paprykę, pieczarki i cukinię. Zmniejszyć trochę ogień, wymieszać i przykryć pokrywką, żeby warzywa miały szansę puścić sok.
Po ok. 15 minutach zdjąć pokrywkę, a leczo dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 10 minut, aż cukinia zmięknie, a sos się zredukuje. Wtedy dodać przyprawy i zioła do smaku i wymieszać dokładnie.
Leczo najlepiej podawać gorące, z kromką chleba lub ryżem.
Bez dodatku kiełbasy będzie to fantastyczny, egzotyczny i bardzo zdrowy dodatek do drugiego dania.