Kategorie:
Czas przygotowania:
do 10 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
- 1 długa bułka pszenna (bagietka)
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- oregano
- 20 dkg startego na grubej tarce sera żółtego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do miseczki wlewamy oliwę, wciskamy czosnek, dodajemy sól. Składniki dokładnie rocieramy ze sobą.
Bułkę kroimy na kromki. Przygotowaną zalewą smarujemy kromki bułki, następnie posypujemy je oregano i - jezeli chcemy - startym serem żółtym.
Piekarnik rozgrzewamy do 200stC, na ruszcie układamy grzanki i pieczemy je w tej temperaturze przez 10 minut, aż ser sie roztopi, a brzegi lekko zrumienią. Trzeba pamiętać, że grzanek nie można trzymać za długo w piekarniku, ponieważ grzanki wyschną i zrobią się twarde.
Bardzo lubię grzanki czosnkowe. To świetnie danie, gdy przyjdą niezapowiedziani goście.