GRZANKI CZOSNKOWE

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 10 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

  • 1 długa bułka pszenna  (bagietka)
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • oregano  
  • 20 dkg startego na grubej tarce sera żółtego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: 

Do miseczki wlewamy oliwę, wciskamy czosnek, dodajemy sól. Składniki dokładnie rocieramy ze sobą.

 

Bułkę kroimy na kromki. Przygotowaną zalewą smarujemy kromki bułki, następnie posypujemy je oregano i - jezeli chcemy - startym serem żółtym.

 

 Piekarnik rozgrzewamy do 200stC, na ruszcie układamy grzanki i pieczemy je w tej temperaturze przez 10 minut, aż ser sie roztopi, a brzegi lekko zrumienią. Trzeba pamiętać, że grzanek nie można trzymać za długo w piekarniku, ponieważ grzanki wyschną i zrobią się twarde.

 

 

Bardzo lubię grzanki czosnkowe. To świetnie danie, gdy przyjdą niezapowiedziani goście.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen