CUKINIA ZAPIEKANA Z MOZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 40 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

 

  • 2-3 cukinie
  • 2 sery typu mozarella
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 20 dkg pieczarek
  • świeże liście bazylii
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania: 

 

Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej wyciśnięte ząbki czosnku. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną drobno bazylię i doprawiamy do smaku. Całość zdejmujemy z patelni i miksujemy.

 

Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

 

Cukinie wydrążamy, uważając żeby nie uszkodzić skórki i smarujemy je wewnątrz oliwą. Tak przygotowane cukinie faszerujemy pieczarkami i układamy na wierzchu plastry mozarelli. Następnie cukinie układamy w wysmarowanej oliwą foremce i zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym.

 

Pieczemy je w temperatorze 180stC przez około 20-30 min, aż do rozpuszczenia się sera. 

 

Cukinia przygotowana w ten sposób może być samodzielnym daniem, jednak równie dobrze smakuje z ryżem.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen