Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>20 dag masła lub margaryny</li>
<li>40 dag mąki</li>
<li>20 dag cukru</li>
<li>4 jajka</li>
<li>3-4 banany</li>
<li>tabliczka białej czekolady</li>
<li>1 opakowanie cukru waniliowego</li>
<li>1 opakowanie proszku do pieczenia</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Białka jajek należy ubić na sztywną pianę. Banany i czekoladę zetrzeć na tarce.
Cukier utrzeć dokładnie z tłuszczem. Nadal ubijając, kolejno dodawać żółtka, banany, białą czekoladę, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodać ubite białka i delikatnie (łyżką!) wszystko połączyć.
Ciasto wyłożyć na dużą blachę i piec 50 min w temperaturze 180 st.C. Upieczone polać polewą czekoladową, roztopioną czekoladą lub nutellą, można też posypać cukrem pudrem.
Ciasto bananowe z powyższego przepisu jest proste w wykonaniu i niedrogie. Dzięki dodaniu bananów, jest lekko wilgotne, dobrze się kroi i jest przepyszne. Polecam wszystkim łasuchom!