Czerwiec 2017

Akcesoria kuchenne

„Akcesoria kuchenne” to dosyć szerokie określenie, w skład którego wchodzi nie tylko główne wyposażenie kuchni, ale również drobne przedmioty, które nie tylko pomogą szybko ugotować obiad, ale również zaprowadzić porządek w kuchni. Akcesoria kuchenne to grupa narzędzi, bez których trudno wyobrazić sobie wszelkie czynności w kuchni. Warto poświęcić trochę czasu i dobrać je z głową, żeby nie zagracać sobie niepotrzebnie wnętrza.

Podstawowe sprzęty, które muszą znaleźć się w kuchni to różne drewniane łyżki, chochle, miski, sitka, tarki, czy młynki, a także przebogaty wybór gadżetów, które ułatwiają i uprzyjemniają pracę w kuchni. Akcesoria, szczególnie te nowoczesne, łączą w sobie wiele funkcji, wpływając na nasz komfort i estetykę wnętrza. Największy wybór oryginalnych sprzętów do wykorzystania w kuchni można znaleźć w sklepach internetowych, np. Akcesoria kuchenne - DoGotowania.pl.

Ze względu na użytkowy charakter akcesoriów kuchennych, można je ogólnie podzielić na następujące kategorie: 

1. Akcesoria do przechowywania

Pojemniki używane do przechowywania produktów spożywczych powinny być szczelne, aby zapobiec dostaniu się do nich wilgoci. Pod tym względem do najszczelniejszych akcesoriów do przechowywania należy zaliczyć słoiki z solidnym zamknięciem. W takie pojemniki najczęściej wsypujemy takie produkty, jak mąka, ryż, czy przyprawy. Do wysokich, szklanych słoików często trafiają również kolorowe makarony, płatki czy słodycze. Należy pamiętać, że pojemniki, które nie posiadają pokrywki, najlepiej przechowywać z dala od miejsc, w których gromadzi się nadmiar pary.

W pojemnikach z tworzywa sztucznego, plastikowych koszykach można przechowywać np. torebki z przyprawami, przepisy, czy inne, drobne wyposażenie. Do przechowywania produktów spożywczych w lodówce, czy zamrażarce najlepiej użyć woreczków, które posiadają specjalne, próżniowe zamknięcie.

2. Akcesoria do gotowania

Odpowiednie akcesoria kuchenne pozwolą urządzić w każdym wnętrzu wygodną przestrzeń do gotowania. Gotowanie jest przyjemniejsze i trwa znacznie krócej, jeśli posiadamy zestawy niezbędnych akcesoriów, jak np. sitka, otwieracze do puszek, czy foremki do babeczek.

Do tej kategorii produktów należą również waga kuchenna, stoper czy minutnik do gotowania jajek. Pozwolą one skompletować składniki do wypiekanego ciasta, ustawić prawidłowy czas jego pieczenia, czy ugotować idealne jajka na miękko.

3. Akcesoria do porządkowania przestrzeni

Porządek w kuchni zapewnią różne akcesoria, jak np. wkłady do szuflad, zarówno te standardowe - gdzie znajduje się miejsce na widelce, łyżki, noże, jak i na większą zastawę stołową. W nowoczesnych kuchniach można znaleźć także kosze obrotowe do przechowywania garnków oraz wysuwane wkłady do podziału półek. Przechowywana żywność jest w takim przypadku znacznie lepiej posortowana względem swojego przeznaczenia.

Stojaki na sztućce, w zależności od ich formy i wyglądu, możemy albo zamocować w wiszącej szafce, albo umieścić na ociekaczu zlewozmywaka. Suszarka stojąca powinna powiadać chromowaną, zewnętrzną warstwę, a tacka na którą ocieka woda powinna być z tworzywa sztucznego. Taką suszarkę łatwo utrzymamy w czystości. Haczyki i wieszaki na fronty mebli to również dobry sposób na uporządkowanie strefy, przechowywania środków czystości, ściereczek, czy kubłów na śmieci.

Kuchnie otwarte na salon powinny posiadać akcesoria, które pozwolą utrzymać strefę przy zlewie w odpowiednim porządku. Najlepiej jest zaopatrzyć się w oryginalny pojemnik na płyn do naczyń, którego butelka jest zazwyczaj mało estetyczna, oraz dopasowany do niego stojak pod gąbkę. Mokra gąbka kuchenna może uszkadzać blat, dlatego ważne jest, żeby mogła swobodnie przeschnąć.

W utrzymaniu porządku pomoże również zestaw koszy na śmieci. Podczas ich zakupu należy wziąć pod uwagę nie tylko konieczność sortowania śmieci, ale również wielkość naszego domu. Najlepiej przeznaczyć mniejszy kosz do tworzyw sztucznych i papieru, a większy do odpadów zmieszanych.

4. Akcesoria dekoracyjne

Niezaprzeczalnie odpowiednio dobrane akcesoria kuchenne potrafią również pięknie udekorować kuchnię. Należy jednak pamiętać, że ich funkcją jest przede wszystkim usprawnienie wszystkich czynności kuchennych, dlatego powinno się je dobierać względem potrzeb, a nie chwilowej mody. Pozwoli to uniknąć zagracenia kuchni.

Kolorowy stojak na porcelanowe kubeczki, sztućce, czy talerze pięknie zaakcentuje blat i wyspę kuchenną. Podkładki na stół, wykonane z tworzywa sztucznego, drewniane, czy korkowe nie tylko umilą każdy posiłek, ale również ochronią blaty kuchenne i powierzchnię stołu przed zniszczeniem. Mniej popularne, ale równie piękne są podkładki z mniej popularnych materiałów – rattanowe, bambusowe, czy filcowe. 

Za ciekawe akcesoria dekoracyjne trzeba uznać również stojaki na serwetki, obrusu, czy ceraty, które w zależności od prezentowanego wzoru, idealnie wkomponują się w wykończenie każdej kuchni.