ZUPA DYNIOWA

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 1 godziny

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>2 cebule</li>
<li>2 ziemniaki</li>
<li>1 mały seler</li>
<li>1 kg dyni</li>
<li>1 marchewka</li>
<li>5 ząbków czosnku</li>
<li>pół pęczka natki pietruszki (lub świeże oregano, bazylia lub tymianek)</li>
<li>sól, pieprz, gałka muszkatołowa</li>
<li>grzanki</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Cebulę należy pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie i przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i zalać 2 litrami wrzątku. Gotować aż do miękkości.
Dynię należy obrać, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników pod koniec gotowania. Gotować jeszcze 15 minut, aż dynia zmięknie. Wtedy garnek zdjąć z gazu i całość dokładnie zmiksować. Do zupy wcisnąć czosnek, wrzucić posiekaną zieleninę i podgotować jeszcze 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Podawać z grzankami.
Istnieje kilka sposobów obierania dyni. Najprostszy to pokroić dynię na kilka większych kawałków i upiec je w piekarniku, aż miąższ zmięknie. 
Gdyby zupa była za gęsta, można rozrzedzić ją niewielką ilością gorącej wody.
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen