CHŁODNIK LITEWSKI

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 20 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

  • 800g jogurtu naturalnego lub śmietany
  • pęczek botwinki
  • 2 małe ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku i/lub koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku

dodatkowo:

  • jajka na twardo

Sposób przygotowania: 

Buraczki pokroić w wąskie paski i podgotować ok. 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i zostawić do przestygnięcia. 

 

Do przestudzonych buraczków dodać pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, drobno posiekaną zieleninę i zalać jogurtem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu odstawić do lodówki i mocno schłodzić. 

 

Chłodnik podawać w głębszym talerzu, z pokrojonym w plastry jajkiem na twardo. SMACZNEGO!

 

To propozycja na dzisiejszy obiad, w ten upalny dzień. Warto poświęcić chwilę, aby cieszyć się tym smakiem i aromatem sezonowych warzyw. 

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen